Loven

Aurland, Sogn og Fjordane, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
0-1
Antall ruter:
27
Boltede ruter:
26
Naturlige ruter:
1
Gradering:

Beskrivelse

NB: Loven er fortiden stengt grunnet utfordringer med grunneiere. Nkf er i dialog.
Bakgrunnen er at sauetråkk hjem fra beite ligger i bunn av feltet og det er ingen mulighet til å gå utenom. Det gjør at sauen ikke returnerer når det er klatrere til stede. Det har blitt et problem for bøndene i området.

Adkomst
Fra Oslo/Sandvika: Følg E 16 mot Bergen. Etter Hønefoss, følg rv 7 forbi Gol, til Hol. Her følges rv 50 mot Aurland. I Vassbygdi, kjør gjennom Vassbygdtunnelen og rett etter utgangen sees klippen på motsatt side av vannet. Etter ca 1 km ta første vei til venstre merket Låvi. Fra Bergen: Kjør E16 mot Oslo, til Aurland, ca 180 km. Kjør rv 50 mot Hol. Etter 2,5 km ta høyre skiltet Låvi. Felles fra Låvi: Følg asfaltveien til den slutter og deretter følges grusveien videre mot venstre mellom husene, ned en bratt bakke mot vannet. Ved vannet, ta av til høyre på en liten avstikker og parker ved tunnelåpning. Hold tunnelåpningen fri, slik at kraftverket kan komme til og fra anlegget. Ta beina fatt igjennom grinda til venstre for tunnelen, husk å holde grinda lukket. Stien/kjerreveien følges i cirka 2 min.

Spesielle hensyn
I deler av året blir området brukt som beite for bufe. Dyrene må ikke mates og området må holdes fri for søppel og sigarettstumper slik at sauene ikke spiser det. Pass på å ikke skremme lam og søye fra hverandre, og skulle væren bli hissig, pirk borti nesa hans med en liten kjepp. Hold grinda lukket og påse at tilgangen til saltsteienen ikke blokkeres. Hunder er forbudt i tidsrommet mai og juni. Fiskekort er påkrevd.

Beliggenhet
Klippen ligger idyllisk til i den vakre Aurlandsdalen og kan sees fra rv 50. Klippen er øst/nordøst vendt og har sol til ca kl 12. Foran klippen er det en stor åpen gresslette som egner seg godt til camping. Aurland ligger i regnskyggen med 500 mm i året, i tillegg til at klippen delvis er regnsikker.

Historikk
Sommeren 2002 startet utviklingen av feltet. Pål Stillesby oppdaget feltet og sammen med utviklere fra Bergen- og Oslomiljøet satte de opp Fixe-bolter med støtte fra Axon Fjellsport. Allerede første dugnadshelg ble det satt opp 11 linjer. I prosessen ble det funnet en gammel kile med slynge på “Grunnloven”, noen hadde tydeligvis snudd en gang. Feltet har siden utviklet seg til å bli et av de beste i landsdelen.

Klatringen
Veggen er opptil 40 meter høy og 150 meter bred, og er alt fra vertikal til svært bratt. Klatringen skjer stort sett på slappe sidekanter, lister og underhåndstak og rutene er tildels lange pumpende.

Karakteristikk

  • Barnevennlig
  • Morgensol
  • Overheng
  • Reinsikkert
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører