Hvalsberget

Lillestrøm, Akershus, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Boltet/Reboltet:
2008
Annmarsj i km:
0-1
Antall ruter:
24
Boltede ruter:
23
Naturlige ruter:
1
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Skedsmokorset: Ta riksveg 120 mot Nannestad og Gjerdrum. 4 km fra E6 passerer du kommunegrense og Gjerdrum skiltet på høyre hand. 200 m etter skiltet er det en holdeplass for buss (Flatner) på høyre side. Innkjøringen til feltet er 20 m etter holdeplass til høyre. Alternativ parkering er 70 m frem på samme side av veien. Vær varsom når du kjører ut, veien er meget trafikert og bilene holder høy fart.

Spesielle hensyn
Parkering er kun tillatt på samme side av veien som klatrefeltet. Parkering på andre side av riksveg er forbudt og kan i verste fall få feltet stengt. Det er en del løse blokker i det gamle pukkverkområdet.

Beliggenhet
Klatrefeltet Hvalsberget ligger på grensen mellom Skedsmo og Gjerdrum kommune i Heksebergåsen. Feltet ligger kun 100 m i fra vei. Parkering foregår rett ved veggen eller 70 m lenger mot Gjerdrum. Det er direkte avkjøring på høyre hånd fra riksveg. Solen kommer i veggen midt på dagen og varer helt til solnedgang. En sittegruppe med grov plank/kubber er etablert nedenfor feltet og det er muligheter for å bruke engangsgrill, bare husk å ta med søpla. På høyre side av feltet finner man en spennende naturlig lekehule under en stor stein, denne er tørr selv i kraftig regn.

Historikk
Området til venstre for klippen har opprinnelig vært et pukkverk frem til 1958. Pukkverket ble flyttet en 1 km opp i fjellet og inn i Skedsmo kommune av sikkerhetsmessige årsaker.

På 90-tallet var Hvalsberget mest kjent for isklatring, dette foregikk noe til høyre for der hvor dagens klatreruter er etablert.

Topptaufester ble montert så tidlig som 94/95 av lokale klatrere bla. Bjarne Hamnes.

Sommeren 99 gikk Øystein Andersen en naturlig sikra rute midt på hovedveggen, omtrent i området Busskameratene/Tante sofie. Senere gikk Sissel Pedersen fra Hamar KK i 2003 på naturlig sikring. Jo Minken etablerte ”Hamkam møter heksa” som første boltede rute i 2004. Våren 2008 utviklet Jonas Langseth og Runar Carlsen feltet med 18 boltede ruter. Veggen ble ryddet for løse steiner, børstet og boltet med limbolter. Under venstre del av klippen er det etablert rampe for trivsel og miljø. Det hele ble gjort mulig ved hjelp av et spleiselag bestående av DNT, Kolsås klatreklubb, Oslo klatreklubb, Romerikstoppen klatreklubb og Rælingen klatreklubb.

Klatringen
Klatringen på Hvalsberget er stort sett sva med noe loddrette partier. Veggen er total 32 m. Rutene er mellom 15 og 30 meter lange med grad fra 4a til 7c. Veggen har en fin miks av store gode tak, små lister, dieder og overheng. En hylle er boltet for bruk som standplass midt i veggen. To toppankre er for treningsbruk boltet i en stor stein ved sittegruppen. Topplatået har også mange muligheter for naturlig taufeste og fin utgang for rappell.

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Barnevennlig
  • Sva
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører