Espedalen

Bø, Telemark, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
1-2
Antall ruter:
26
Boltede ruter:
23
Naturlige ruter:
3
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Bø: Kjør mot Seljord langs rv 36. Etter 3 km, målt fra Statoil i Bø, kommer avkjørsel til Espedalsveien til venstre. Veien ligger etter en busslomme. Vær obs, det er lett å kjøre for langt. Følg grusveien til den slutter ved en gård. Her er det satt av parkering, men husk å ta med kr 20,- og legg i kassa. For å komme til feltet, gå på motsatt side av parkeringen, gå mellom jordene for å komme til skogen. Pass på at du ikke går på dyrket mark. Følg skogkanten til du ser en sti inn i skogen. Følg denne til du står ved veggen.

Spesielle hensyn
Husk på at du skal gå gjennom bondens levebrød, så her er det bare å vise hensyn med tanke på hvor du trår.

Beliggenhet
Espedalen klatrefelt ligger litt utenfor Bø i Telemark. Feltet er unikt i sin vennlighet og gir deg følelse av å være på skogstur. Her er det bare å ta med hele familien. Nedenfor veggen er det muligheter for å grille, barna har gode muligheter til å plukke bær og leke i området. Hovedveggen vender mot syd og har sol fra midt på dagen.

Historikk
Det hele startet i 1992 da en gjeng klatrere fant ut at her gikk det an å klatre litt naturlig. Det ble da åpnet en del naturlige ruter, i tillegg til at det ble boret noe. Etter dette var det flere som kom til, og nye ruter ble dannet. Elin Tyssedalstveit og Ole Karsten Birkeland gjorde en storslått jobb med rebolting av en del gamle ruter i 2006. Da ble noen av miksruter gjort om til boltede ruter, samt at det ble satt på flere bolter på noen av rutene. Dette har ført til at feltet i dag er mye brukt og et yndet sted å holde kurs på og opplæring av nybegynnere generelt.

Klatringen
Veggen er ca 100 meter lang. Den er vertikal og mellom 15 og 35 meter høy. Det er stort sett 90 grader over hele veggen med partier med sva.Felles for hele veggen er at den har mange lister og horisontale riss som gir godt hold, så her er det bare å smyge seg opp. For de som ikke er dus med ledklatring er det lett å komme til toppen for å sette opp topptau. Det er også satt opp snufester på de aller fleste rutene. Fjellets kvalitet er meget god med høy friskjon, noe som kan gi såre fingre etter noe dagers sammenhengende klatring på feltet. På grunn av vannsig, kan veggen bruke en dag eller mer på å tørke etter en regnskur.

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Barnevennlig
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører