Dokka: Jarberget

Dokka, Oppland, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
0-1
Antall ruter:
46
Boltede ruter:
31
Naturlige ruter:
15
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Oslo: Kjør rv 4 mot Gjøvik. Ta av ved Brandbu og fortsett på rv 34 mot Dokka. Passér Dokka og fortsett 16 km mot Fagernes langs rv 33. Ta av til Etnedal rett før veien krysser elva Etna. Følg rv 251 i ca 1 km, ta til høyre på liten grusvei, derfra ser du klippen.

Spesielle hensyn
Det er et bolighus rett ved veggen så vis hensyn både ved parkering og støy. Det er toalett ved feltet og skilting er godt synlig på stien.

Beliggenhet
Jarberget ligger på Høljerast ikke langt fra Dokka. Her er det muligheter for fisking i elva og turgåing i fjellet. Selve klatrefeltet har noen av de lengste og flotteste sports-rutene på Østlandet. Klippen er barnevennlig.

Historikk
De første historiene som er fra feltet skriver seg til tidlig på 80-tallet. Det sies at det var klatrere fra Lillehammer som først oppdaget feltet. Hans Petter Aas, Stig Nårstad og Finn Johansen var ute en regnværsdag og fant veggen. Klatringen ble snart kjent også for folk som bodde i området og ikke lenge etter ble Land fjellsportsgruppe dannet (nå nedlagt). Feltet ble mye brukt og trakk til seg klatrere fra hele Norge og i 2009 ble feltet reboltet i samarbeid med Lillehammer og Gjøvik klatreklubb, NKF og Norges Boltefond.

Klatringen
Hovedveggen er imponerende 50 meter høy og er litt av et skue. Lister og sidetak dominerer klatringen, med innslag av overheng og vertikal utfordring. Klippen tørker raskt. Rutenr 28–33 er regntette, det er også her bålplassen er anlagt.

Karakteristikk

  • Barnevennlig
  • Morgensol
  • Overheng
  • Reinsikkert
  • Sva

Rute graderinger

Kart

Klatrefører