Hell

Stjørdal, Nord-Trondelag, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
1-2
Antall ruter:
112
Boltede ruter:
112
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Stjørdal: Ta av fra E6 mot Værnes flyplass. I første rundkjøring, ta til høyre (rv 705) og følg veien rett fram i neste rundkjøring forbi Hell Kjøpesenter. Ta av til høyre etter brua, følg skilt til Lånke. Etter 400 meter, ta av til venstre mot Lånkehallen. Passer Lånke Kirke og ta av på grusvei til høyre, merket Stadion. I Y-krysset, hold høyre og fortsett til høyre til du får parkeringsplassen på høyre hånd. Følg så stien opp til feltet, denne er skiltet ”Klatrefelt”, først over en liten bru, så langs traktorvei og inn i skogen igjen før den åpne plassen. Deretter er det bare å følge stien til veggen er synlig. De første rutene kommer til syne tilhører sektore Mirakelveggen.

Spesielle hensyn
Det finnes et eget toalett på feltet. Vær vennlig å benytt dette når behovet melder seg. Nedgangen til toalettet ligger ved sektor Lysere tider, nærmere bestemt ved rute Råkkenråll.

Beliggenhet
Klatrefeltet Hell ligger fint til inne i Trondheimsfjorden ikke langt fra Værnes Flyplass. Feltet ligger skyggesiden av Tønsåsen og egner seg godt på varme dager. Toppen av Tønsåsen ligger 129 meter over havet.

Historikk
Feltet ble oppdaget tidlig på 90-tallet av Pål Benum Reiten, som også startet boltingen av rutene i veggen. Rebolting av feltet startet 2002 og vil pågå kontinuerlig over lengre tid, da feltet er et av de største i Norge.

Klatringen
Veggen er lang og innehar rundt 10 sektorer i en og samme klippe. Klatring foregår for det meste på hull og lister. Den høyre delen av feltet er regntett og hovedtyngden av rutene ligger mellom 7b+ og 8a. Midtpartiet og venstre del har variasjon fra overhengende klatring til listing på sva. På midtpartiet klatrer man på steiner med en helt unik struktur, da isbreen har slipt hele veggen med voldsom kraft. Hell er på folkemunne klassifisert som et av Nord-Europas klatrefelt med tetteste ansamling av harde klatreruter.

Karakteristikk

  • Barnevennlig
  • Morgensol
  • Overheng
  • Reinsikkert
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører