Guvåg

Guvåg, Nordland, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Boltet/Reboltet:
2014
Annmarsj i km:
2-3
Antall ruter:
15
Boltede ruter:
14
Naturlige ruter:
1
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Guvåg ligger i Bø kommune ca 50 km fra Sortland. Det er to klatrefelt få minutters anmarsj fra Guvåghytta: Brattbergan og Svartberget. Man følger Rv820 fra Sortland til det er skiltet til Guvåg etter ca 40 km. Man følger skiltene til Guvåghytta og parkerer på parkeringsplassen der. Det er ca. 10 minutter inn til hytta på T-merket sti. Svartberget ligger nydelig til med utsikt over Eidsfjorden mot Hadsel. Her følger man kystlinjen fra hytta. For å komme til Brattberget følger man en svakt synlig sti bak hytta gjennom en liten bjørkeskog og videre oppover. Man holder seg til venstre når man nærmer seg det høyeste punktet. Guvåghytta er DNT hytta som ble kåret til Norges vakreste kysthytte – her er det toalett (man trenger DNT-standardnøkkel som kan hentes på bensinstasjoner på Sortland eller Straume), grillplass, samt mulighet for overnatting med badstu og flere friluftsmuligheter som fiske- eller kanuturer.

Klatringen
Det er to små klatrefelt med overraskende variert klatring med ruter fra 3+ til 8-/8 med hovedtyngden på enklere ruter. Det meste er på vertikal vegg eller lett sva med gode grep, men det finnes også ruter med lett overheng og crimpere. Høyden varierer fra 7-12 meter. De enkleste og korteste rutene er på Brattberget, godt egnet for nybegynnere og barn. Her er alle rutene boltet og har klipp-inn-ankere. Det er også rapellfester på toppen. Svartberget er farget av sitt høye jerninnhold og kan by på interessante strukturer med hull, riss og flak. Noe fjell kan være løst. Her er det en boltet rute og flere topptaufester. Svartberget er mer utsatt for vind enn Brattberget der det kan være lunt selv om det blåser ved kysten. Vær også oppmerksom på at været kan variere veldig lokalt.

Historikk
Selve fjellet er noe av det eldste i Norge. De to feltene ved Guvåghytta er de nyeste klatrefeltene i Vesterålen der flertallet av rutene ble boltet sommeren 2014. Brattbergan har vært benyttet til topptauing fra busker, siden Guvåghytta stod ferdig. Boltingen av feltene startet i 2012 da det ble satt tre toppankere på begge feltene. I 2013 og 14 ble det satt opp mellomforankringer og noen toppankere i tillegg og skog be ryddet på Brattbergan.

Spesielle hensyn Fjellet er løst noen plasser, ta med hjelm!

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Morgensol
  • Sva

Rute graderinger

Kart

Klatrefører