Folven

Stryn, Akershus, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
0-1
Antall ruter:
24
Boltede ruter:
24
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Stryn: Kjør Rv. 15 i retning Oslo. Når du kommer til stor parkeringsplass ved Folven Camping (Statoil på venstre side av veien) gjør deg klar til å ta til høyre. Avkjøring til høyre 500 meter etter bro (like foran busstopp). Kjør innover veien 500 meter til du kommer til barnefeltet (ser ut som trapper). Fra Oslo/Geiranger: Gjør deg klar til å ta til venstre inn mot Sunn-dalen ved busstopp i den første nedoverbakken etter nedkjøringen fra Strynefjellet. Avkjøring kan komme litt brått på fordi den ligger i nedoverbakke og 80-sone. Passerer du en bro, Statoil og Folven Camping har du kjørt for langt.

Spesielle hensyn
Bomvei. Parker ved Folven Camping, Statoil/Buda (butikk) eller før grinda dersom det ikke betales bompenger. Parkeringsplass/snuplass etter 700 meter. Ta hensyn til naturen og forlat klatrefeltet slik du selv ønsker å finne det.

Beliggenhet
Feltet er det nærmeste feltet til rekreasjons-parken ved Tystigen, hvor det er kafé og utleie/shop, foruten stolheis med blant annet sommerski og muligheter for brevandring og tur til utsiktspunktet Egga. Stryn sommerskisenter ligger ca 15 minutter fra Folven camping (med bil). Det ligger ved inngangen av Sunndalen, som er den nordlige inngangsportalen til Jostedalsbreen Nasjonalpark. Klatrefeltet har lett atkomst, og det er barne- og familievennlig. Ettermiddagssol med ekstremt god utsikt utover dalen og snøkledde fjelltopper mot Jostedalsbreen Nasjonalpark gir en god følelse av å være i villmarken.

Historikk
På gårdene Glomnes, Hjelle, Folven og Guddal er det avdekt en rekke graver fra vikingtiden. Funnene som er gjort tyder på at det har bodd velstående folk på gårdene for over 1000 år siden. Før den nasjonale turistveien over Strynefjellet (forbi Tystigen aktivitetspark) ble åpnet i 1894, gikk ferdselsveien fra Oppstryn mot Skjåk via Sunn-dalen og Kamperhamrane. I 1978 ble helårsveien åpnet og i det i lag med stolheis på sommerskisenteret gjør at Tystigbreen er den breen i Norge som er lettest tilgjengelig.

Karl Jacob Tholfsen og Håvard Skibenes besøkte Hjelledalen en regntung maidag i 2005 på jakt etter potensielle klatrefelt i nærheten av sommerskisenteret. Langt inn i Sunndalen kom de over noe som kanskje hadde potensiale for å bli utviklet. Høsten 2006 kontaktet Håvard grunneier Ingolf Folven for å få tillatelse til starte utvikling av klatrefelt. Stryn Glacier Mountain AS har utviklet klatrefeltene som et ledd i en «gostryn.com – recreation playground»-strategi. Klatrefeltet er utviklet i sin helhet av Runar Carlsen. Johan Olai Nyhan Svidal og Stryn Klatreklubb har pusset rutene og etablert bålplass. Som et ledd i å gjøre Stryn til en attraktiv lekeplass, ble det etablert barne-/nybegynnerruter som ligger helt inn til veien. Feltet egner seg meget godt til kos/kurs. Setajølet Via Ferrata er etablert i et spektakulært juv like ved klatrefeltet.

Klatringen
Veggene er kompakt fjell med lister i varierte fasonger.

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Barnevennlig
  • Morgensol
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører