Flatanger: Hansarspranget

Flatanger, Nord-Trondelag, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
2-3
Antall ruter:
89
Boltede ruter:
85
Naturlige ruter:
4
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Steinkjer: Kjør E6 til Asphaugen, ca 5 km. Ta av mot Namsos og Flatanger, rv 17 og følg denne i ca 40 km forbi Namdalseid til Sjøåsen. Ta av her til venstre mot Lauvsnes og følg rv 766 i ca 20 km til Tøtdalen. Ta av til venstre og fortsett langs rv 766 mot Lauvsnes, ca 25 km. Før Lauvsnes, ta av mot Vik. Følg veien i ca 4 km og ta av til Strøm. Etter ca 1 km kommer du til Strøm gård, første gård på venstre hånd. Parker på anviste plasser.

Spesielle hensyn
Det er et særdeles godt forhold til grunneier som er behjelpelig med det meste. Det er viktig å huske på at gården er i drift, så gå på oppmerkede stier slik at avling ikke blir ødelagt. Parkering, camping og toalettbesøk skal foregå på anviste plasser.

Beliggenhet
Strøm gård ligger nydelig plassert med panoramautsikt over Nord-Trøndelags sjærgård. Her er utsikten upåklagelig og opplevelsen av å være ute i det fri er nærværende med dets ro og fred. Fra Strøm gård er alle sektorene tilgjengelige i lett gåavstand, til den sagnomsuste Hanshallaren er anmarsjen et drøyt kvarter. Lauvsnes er nærmeste tettsted med muligheter for kjøp av mat og bensin.

Historikk
Pål Benum Reiten startet utviklingen av Hanshallaren så tidlig som i 1996. Sammen med et knippe venner ble det etablert ruter på både bolt og naturlig sikring. Vinteren 2011 tok Gudmund Grønhaug kontakt med Norges Boltefond for å avdekke de unike myteomspunnede klatremulighetene som lå skjult i Flatanger kommune. Mai 2011 ble Magnus Midtbø, Laurent Laporte og Dani Andrada betalt for å opprette harde ruter i Hanshallaren. Målsetningen til Norges Boltefond var å etablere banebrytende ruter for å utvide den norske graderingsskalaen fra 8c til 9a+. Magnus Midbø er kreatøren til Norges første 9a+ etablert av Adam Ondra juli 2012 – Thors Hammer. Høsten 2011 inviterte Strøm gård og Norges Boltefond Norges Klatreforbund for å gjennomføre den nasjonale klatresamling 2012 på Strøm gård. Trondheim klatreklubb ble valgt som teknisk arrangør med Per Arne Hamre som prosjektleder. Den nasjonale klatresamlingen var et strategisk virkemiddel i en større prosess for å lansere Strøm gård som en internasjonal klatredestinasjon. Strøm gård ønsker på sikt å fremstå som en sosial arena hvor overnatting og bespisning er tilgjengelig for klatresporten. Klatrerutene på Einvikfjellet og Sandmælen er etablert i regi av Norges Boltefond med midler fra Norges Klatreforbund. Rampene er etablert i regi av Norges Boltefond med midler fra Flatanger IL. Flatanger kommune ved kulturansvarlig Kari Imsgard har bidratt med midler gjennom hele prosessen. I alle ledd og prosesser i etableringen av klatrefelt og omliggende tiltak har klatreklubber og lokale krefter bidratt med vesentlig dugnadsinnsats.

Klatringen
Klatringen ved Strøm gård er unik i verdenssammenheng, med Hanshallaren som et trekkplaster for verdenseliten og utallige muligheter for etablering av ruter på alle nivåer. Steinkvaliteten er usedvanlig kompakt og lite begrodd. Mye av klatringen skjer på regnsikre vegger. Sektorer som er utsatt for regn, tørker i løpet av kun kort tid. Det er midnattssol fra slutten av mai til slutten av juli. Temperaturen ligger i snitt mellom 12-18 grader sommermånedene, noe som gir ekstremt gode klatreforhold.

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Morgensol
  • Overheng
  • Reinsikkert
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører