Avsnes

Larvik, Sogn og Fjordane, Norway

Oppsummering

Type:
Klatrefelt
Annmarsj i km:
0,5
Antall ruter:
34
Boltede ruter:
32
Naturlige ruter:
2
Gradering:

Beskrivelse

Adkomst
Fra Bergen: Avsnes – feltet ligger i Høyanger kommune i Sogn og fjordane. Fra Bergen følger man E 39 nordover mot Ålesund. Ta ferjen fra Oppedal til Lavik. Følg E 39 videre innover langs sognefjorden i ca 2 mil. Her er det skiltet avkjøring mot Avsnes. Fra man kjører av E 39 er det ca 2 km til parkeringen. Parker i busslomme på venstre side av veien, ca 50 meter før kort tunnel. Dette er gamle-E 39, så det er ikke busstrafikk her lenger. Gå ned grusbakken (ved stolpe) på nedsiden av veien, gå deretter over jordet på det smaleste punktet. (Er gresset høyt, gå rundt jordet, og opp igjen til det smaleste punktet på jordet. Gå over liten bekk og inn på god sti. Etter 1 minutt på stien kommer man til sektor Flipper. Anmarsjtid ca 5 min. Fra Førde: Følg E 39 i retning Bergen. Man kommer til Vadheim og fortsetter på E 39 gjennom den nye Bogentunnelen. Rett etter tunnelen er det skiltet til venstre mot Avsnes. Videre er det samme adkomstbeskrivelse som fra Bergen.

Beliggenhet
Klatrefeltet Avsnes ligger flott til ved inngangen til Vadheimsfjorden i Sogn og Fjordane. Avsnes er som navnet sier et nes, mellom Lavik og Vadheim. Veggen ligger helt i sjøkanten, og er om sommeren en glimrende plass å kombinere klatring, bading, grilling og fiske. Feltet er vendt mot sørvest, så det er sol fra tidlig formiddag til sent på kveld. Anmarsjen er kort, og det er stort sett flatt og fint under veggen. Rutene i høyre kant av sektor Flipper starter fra stor hylle på toppen av sektor Jack. Her det ca. 10 meter ned til bakken, så småbarn bør ikke oppholde seg her. Ellers er Avsnes en fin plass å ha med seg barn. Fagernes camping tilbyr rimelig overnatting i nye hytter, fra mai til august. For å komme til Fagernes camping fra klatrefeltet, kjører du i retning Lavik, ca 2 minutter kjøring. Ellers anbefales Vadheim fjordstue i Vadheim, ca 5 minutter kjøretur fra klatrefeltet. I Vadheim sentrum er det matbutikker og bensinstasjon.

Historikk
Det var på Avsnesfeltet sportsklatringen i Høyanger startet, tidlig på 90-tallet. En av de ivrige fjell-klatrerne fra Høyanger på den tiden, Rickard Hansen mente at klippen på Avsnes måtte være verdt å sjekke ut. En gjeng bestående av Sunndalsøringen Frode Norevik Flaa, og Høyanger-klatrerne Rickard Hansen, Jan Kristian Milde, Henry Ruud m.fl. begynte utviklingen av Avsnes våren 1992. De boret og gikk et 20-talls ruter i løpet av de første årene. Som en følge av etableringen av Avsnesfeltet, ekspanderte klatremiljøet i Høyanger kraftig. Den lokale klatreklubben, Høyanger bre og tindeklubb hadde på midten av 90-tallet mellom 30 og 40 medlemmer. De fleste var aktive og det var stor aktivitet på Avsnes.

Klatringen
Klatringen på Avsnes er stort sett loddrett. Veggen er fra 5-20 meter høy. De fleste rutene er mellom 12 og 18 meter høye, mens det er et par korte ruter til venstre på sektor Jack. Fjellet er utrolig fast og fint, og klatringen foregår stort sett på lister og i riss. Alle rutene, med et par unntak, ble reboltet med limbolter i 2004. Veggen tørker utrolig fort, det er mulig å klatre få timer etter ganske kraftig regn. På enkelte partier av veggen kan det være vannsig. Dette gjelder først og fremst rutene i høyre del av sektor Flipper. Her kan det gå en dag før veggen er klatrebar.

Karakteristikk

  • Ettermiddagssol
  • Morgensol
  • Vertikalt

Rute graderinger

Kart

Klatrefører